Sully: Miracolul de pe râul Hudson, aterizare forţată

0

                Sully: Miracolul de pe râul Hudson, titlu original Sully, e un film biografic regizat de Clint Eastwood după un scenariu scris de Todd Komarnicki care la rândul lui a fost inspirat din romanul Highest Duty scris de Chelsey Sullenberger şi Jefferey Zaslow. Din această cauză nu o să zbor niciodată cu avionul. Imaginaţi-vă doar cum ar fi să decolaţi şi la câteva minute căpitanul să spună: „Pregătiţi-vă de impact!”. Prefer să merg cu mașina. În caz de ceva am mai multe șanse de supraviețuire decât cu avionul. Am vizionat acest film MAGNIFIC la cinema Dacia din Reșița, azi de la ora 21:00. Chiar îmi pare rău că nu am reușit să ajung la avanpremieră. Cu această ocazie le mulțumesc organizatorilor pentru invitaţie.

Sully

                Pe data de 15 ianuarie 2009, pilotul veteran căpitanul Chelsey „Sully” Sullenberger și copilotul său Jefferey Skiles au decolat de pe aeroportul LaGuardia cu un Airbus A320. După 3 minute de zbor un cârd de păsări lovesc avionul defectând ambele motoare. Fără motoare Sully reușește să aterizeze cu avionul pe râul Hudson salvând astfel 155 de vieți. Presa, pasagerii și toți care au fost informați despre incident îl numesc pe Sully erou. Doar cei care investighează acest incident încearcă să-l scoată țap ispășitor. Cum se va termina?! E sau nu Sully vinovat?! Veți afla doar la cinema.

Sully

                Filmul nu se axează pe evenimentul în sine ci pe anchetă. Mi-a plăcut cum regizorul Eastwood jonglează cu prezentul și amintirile lui Sully. Ca de obicei, cum ne-a obișnuit, Tom Hanks e e marele atuu al acestui film. Are toate șansele să primească o nouă nominalizare la Oscar pentru acest rol.  Când am văzut cum e anchetat cazul, mi-am imaginat că e în România. Numai în România organele abilitate încearcă să găsească vinovat pe cineva care a salvat vieți. Niciodată nu acceptă că vina ar putea fi a lor, a sistemului. Cinstit dacă așa ceva s-ar întâmpla la noi cred că ar muri cu toții. În SUA salvatorii s-au mobilizat și operațiunea de salvare a durat doar 24 de minute.

Sully

Tom Hanks e căpitanul Chesley „Sully” Sullenberger, care are la activ peste 40 de ani zbor. Acum va fi judecat pentru 208 secunde;

sully

Aaron Eckhart e copilotul Jefferey Zaslow. Acesta e perfect de acord cu decizia luată de Sully;

jeff

Laura Linney e Lorraine Sullenberger, soția îngrijorată a lui Sully.

lorainne

                V-ați imaginat vreodată cum e să faci un film cu doar 3 minute și 28 de secunde de acțiune?! Uite că Clint Eastwood a reușit să realizeze un film palpitant care vă va ține „cu sufletul la gură” timp de 90 de minute. Cel mai mult mi-a plăcut cum Hanks l-a jucat pe Sully și felul în care își pune întrebarea dacă a procedat corect. Oare trebuia să procedeze altfel? Dar dacă aterizarea forțată nu era necesară? Dacă unul din motoare încă mai funcționa în ralanti? Dacă era timp suficient pentru ca aeronava să se întoarcă pe pistă? Dacă viețile celor din aeronavă au fost puse în pericol din cauza instinctelor acestuia? Eastwood încearcă să răspundă la aceste întrebări pe parcursul filmului.

Sully

                Studiourile Warner Bros şi Village Roadshow au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru ca filmul să fie cât mai aproape de ceea ce s-a întâmplat în realitate, iar pentru asta au adus chiar şi un avion Airbus A320 din deşertul Mojave într-un bazin uriaş de la Hollywood. Pentru misiunea de salvare de pe râul Hudson s-au mobilizat extrem de rapid nave ale serviciului de pompieri şi ale poliţiei din New York, dar şi unităţi militare şi de recuperare, plus 35 de ambulanţe şi peste o sută de membri ai Departamentului de Pompieri, care se aflau pe mal, gata să intervină. A fost primul lucru bun care s-a întâmplat în New York după atentatele din 11 septembrie 2001.

Sully                 Scenaristul a fost extrem de riguros în timpul procesului de documentare despre eveniment. Pe platourile de filmare s-a aflat însuşi căpitanul Sullenberger, care a dat multe detalii la capitolul trăiri interioare în cartea sa. Este aproape imposibil să aterizezi în siguranţă de urgenţă pe apă. Este o procedură pe care o poţi încerca de mai multe ori fără succes. A fost nevoie de o combinaţie de mai multe efecte pentru ca cele 208 secunde să aibă toată tensiunea şi intensitatea unui eveniment real.

Sully

                Cea mai mare provocare pentru realizatori a fost aceea de a reda cât mai real problemele cu care s-a confruntat Sully în timpul audierilor de către autorităţile competente. Comisia de cercetare trebuia să afle exact motivele pentru care s-a pierdut un avion de 60 de milioane de dolari. Sunt emoţii pe care actorii au ştiut exact cum să le transmită. La filmări s-a folosit un Airbus A320 adevărat care a fost amplasat pe un lac și a fost filmat din mai multe unghiuri. Problema e că acest tip de avion a fost scos din circulație și a trebuit cumpărat unul pentru acest film.

                Ca sa fac o paranteză… Mai țineți minte accidentul aviatic din 20 ianuarie 2014?! Dacă nu țin să vă reamintesc. Un avion YR-BNP de tip Britten-Norman BN-2A-27 Islaander care executa o cursă umanitară, a executat o aterizare forțată într-o zonă împădurită din Munții Apuseni la o altitudine de circa 1600 metri, lângă satul Petreasa din comuna Horea, la granița dintre județele Cluj și Alba. Avionul, pilotat de Adrian Iovan în calitate de comandant și Răzvan Petrescu în calitate de copilot, transporta la acel moment o echipă de cinci cadre medicale de la București la Oradea. În acest accident au murit comandantul și studenta la medicină Aurelia Ion, iar pilotul și cei 4 medici au fost răniți. Accidentul a avut loc pe la ora 16 și supraviețuitorii au fost găsiți noaptea. Deși avionul a fost echipat corespunzător nimeni nu a știut unde s-a prăbușit, în cele din urmă avionul fiind găsit de localnici, nu de autoritățile desemnate cu salvarea. Bineînțeles vinovat a fost scos mortul, Adrian Iovan, care ar fi luat mai multe decizii eronate. Din punctul meu de vedere acel om a fost un erou. Și-a sacrificat viața pentru ca alții să trăiască. Dar ce mai contează?! Mortul e de vină în România!

[review]

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Postează un comentariu

avatar