„The Circle”, secretele sunt minciuni

Să ştii este bine, dar să ştii totul este şi mai bine.

0

“The Circle” este un thriller american regizat de James Ponsoldt după un scenariu scris Ponsoldt şi Dave Eggers, având la bază romanul omonim al lui Eggers.

Din distribuţie fac parte: Emma Watson, Tom Hanks, John Boyega, Karen Gillan, Ellar Coltrane, Patton Oswalt, Glenne Headly şi Bill Paxton.

Am văzut “The Circle” duminică la Hollywood Multiplex, mall Vitan. Aşteptam cu nerăbdare filmul în regia lui James Ponsoldt din două motive: primul, datorită subiectului pe care pelicula îl abordează, anume identitatea fiecărei persoane şi viaţa privată, şi, al doilea motiv, datorită lui Tom Hanks, deoarece este unul din actorii mei preferaţi şi nu ratez nici un film în care joacă.

“The Circle” ne arată cum ar fi viaţa noastră dacă totul ar fi făcut public: detaliile cele mai personale, mesajele, e-mail-urile şi tot ce are legătură cu sfera privată. Nu ar mai exista secrete, lucruri pe care să le ţinem doar pentru noi. Lumea ar avea acces la toate informaţiile despre fiecare persoană şi toţi am deveni “transparenţi”. Dar cât de bine ar fi pentru umanitate să dispară sfera privată? Pentru mine, ar fi un coşmar, nu am nici cel mai mic dubiu şi nu cred că m-aş obişnui cu ideea că viaţa mea personală ar deveni subiect public. Compania The Circle încearcă să explice avantajele care, la prima vedere, sunt destul de importante, însă, dacă ne gândim mai bine, nu ar funcţiona, cel puţin nu pentru fiecare persoană.

Acţiunea se petrece la compania The Circle unde Mae Holland, interpretată de Emma Watson, se angajează graţie unei prietene apropiate, Annie (Karen Gillan). La început, Mae se simte norocoasă că poate să facă parte din una dintre cele mai cunoscute companii din lume, însă, treptat, îşi dă seama ce presupune să lucrezi la The Circle şi ce înseamnă sloganul companiei “Să ştii este bine, dar să ştii totul este şi mai bine”. Mae începe să petreacă mult timp la serviciu deoarece The Circle organizează tot felul de activităţi pentru socializare. Deşi angajaţii nu sunt obligaţi să meargă, li se recomandă să participe. Astfel, Mae se îndepărtează, pe parcurs, de părinţi şi de Mercer (Ellar Coltrane), cel mai bun prieten, şi viaţa ei se desfăşoară doar în jurul companiei.

Deşi are anumite semne de întrebare legate de The Circle, Mae încetează să se mai gândească la ele în momentul în care, din cauza unei decizii neinspirate, îşi pune viaţa în pericol şi este salvată de The Circle, mulţumită tehnologiei de care dispune. După acest incident, Mae este recrutată de Eamon Bailey pentru a deveni noul ambasador al companiei. Ce presupune acest post? Ei bine, ceva, aparent, simplu, însă, în realitate, complicat. Mae trebuie să poarte în permanenţă o cameră de filmat, iar viaţa ei devine publică. Filmată 24 de ore din 24, Mae începe să se bucure de popularitate şi nu doar în interiorul companiei, ci şi în afara ei, fiind urmărită zilnic de milioane de oameni. Dar Mae va descoperi că nu este uşor să nu ai deloc o sferă privată, iar acest lucru îi va îngreuna relaţia cu prietenii şi familia.

Regie, scenariu şi distribuţie

James Ponsoldt este unul din regizorii foarte talentaţi care se ocupă de filme independente, fiind cunoscut pentru “Smashed”, “The Spectacular Now” şi “The End of the Tour”. Acum, el revine pe marile ecrane cu “The Circle”, care nu a primit recenzii foarte bune din partea criticilor din SUA. Chiar dacă lungmetrajul nu i-a mulţumit pe critici, pe mine nu m-a dezamăgit, din contră, mi-a plăcut deoarece a avut un scenariu coerent, replici bine scrise, o distribuţie aleasă cu grijă şi un subiect interesant. Mai mult, a avut elemente de thriller, suspans, dar şi momente amuzante. Cu siguranţă, la sfârşitul lui 2017, “The Circle” nu va fi considerat unul din cele mai bune filme ale anului, însă, cu toate acestea, este o peliculă care merită să fie vizionată.

În ceea ce priveşte distribuţia, Emma Watson se descurcă excelent în rolul lui Mae Holland. Ştim deja că este un an important pentru actriţa din “Harry Potter” deoarece a interpretat-o pe Belle în Frumoasa şi Bestia, rol foarte apreciat atât de critici, cât şi de public. În “The Circle”, Emma se ridică la nivelul aşteptărilor şi adaugă încă un rol reuşit în filmografia ei şi confirmă că poate aduce noi personaje extraordinare pe marele ecran. Tom Hanks ne oferă unul din puţinele sale roluri negative din carieră şi se descurcă foarte bine, ca de fiecare dată, interpretându-l pe Eamon Bailey, directorul companiei The Circle. Personajul său este un ideolog deloc subtil când vine vorba de scopul organizaţiei sale, anume: să aibă acces la viaţa privată a fiecărui individ. Din distribuţie mai face parte și Ellar Coltrane, care este Mercer, cel mai bun prieten al protagonistei. Mercer nu este încântat de noul loc de muncă al lui Mae şi decide să se îndepărteze de ea, nedorind ca viaţa lui privată să devină subiect public mai mult decât este deja. John Boyega, pe care îl ştiţi din Star Wars VII, interpretează un angajat misterios al companiei The Circle, despre care vom afla detalii interesante în a doua jumătate a peliculei.

Scenariul este scris de regizor împreună cu autorul cărţii, Dave Eggers. Din păcate, nu am citit cartea şi nu pot să îmi dau seama cât de mult au respectat cei doi scenarişti povestea din roman şi ce modificări au făcut.

În concluzie, filmul ne arată ce înseamnă dependenţa de informaţie şi pericolul ei. Lipsa confidenţialităţii informaţiilor personale, supravegherea 24 de ore din 24 prin camere de filmat instalate în foarte multe locuri ridică semne de întrebare. Bineînţeles că instalarea unor camere de filmat poate ajuta, de exemplu, autorităţile să prindă un criminal sau hoţ sau poate ajuta un părinte să îşi găsească copilul dacă acesta din urmă s-a rătăcit în parc sau pe stradă. Însă trebuie să existe o limită. Fără limite, sfera privată ar dispărea cu totul, iar vieţile fiecărui individ ar deveni subiecte publice de care anumite persoane ar putea profita. Nu în ultimul rând, compania The Circle vrea să demostreze că secretele sunt minciuni şi prin această afirmaţie încearcă să justifice de ce este bine să eliminăm sfera privată. Dar consider că secretele nu sunt neapărat minciuni, ci lucruri pe care decidem să le păstrăm pentru noi.

Distribuit în România de Ro Image, “The Circle” a avut premiera la cinema, săptămâna trecută, pe 5 mai. Vizionare plăcută!

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Postează un comentariu

avatar