“Ave, Cezar!”, un nou film excelent marca Joel și Ethan Coen

0

“Ave, Cezar!” (”Hail, Caesar!”) este o comedie americană scrisă, produsă și regizată de Joel and Ethan Coen. Din distribuție fac parte – Josh Brolin, George Clooney, Alden Ehrenreich, Ralph Fiennes, Jonah Hill, Scarlett Johansson, Frances McDormand, Tilda Swinton și Channing Tatum.

George Clooney

Așteptam cu nerăbdare “Ave, Cezar!” din două motive: în primul rând, pentru că este o producție a fraților Coen, pe care îi consider geniali și, în al doilea rând, pentru distribuția care este realmente impresionantă.

De-a lungul carierei lor, Joel și Ethan Coen ne-au oferit genuri de filme diferite – comedii, drame de epocă, filme polițiste pline de mister, musical-uri, western-uri palpitante și satire. “Ave, Cezar!” marchează o nouă etapă în cariera lor deoarece reușesc să facă toate aceste lucruri simultan. Cu toate că filmul pornește de la o intrigă aparent banală – un star de film este răpit în timpul filmărilor – Hollywood-ul le oferă fraților Coen șansa de a-și demonstra încă o dată talentul și ingeniozitatea, creând o serie de digresiuni încântătoare.

Josh Brolin

În timp ce Eddie Mannix (Josh Brolin), șeful studioului Capitol Pictures, străbate platourile de filmare, Joel și Ethan Coen parcug fiecare stil și gen pe care le putem regăsi în industria cinematografică americană a perioadei de aur a Hollywood-ului (1927-1964). “Ave, Cezar!” cuprinde atâtea stiluri și genuri diferite încât aproape ar putea fi considerat, într-o oarecare măsură, un film de antologie (adică un film de lungmetraj care este format din mai multe filme scurte, adesea legate împreună doar de un singur element de centralizare).

Dar să revenim la subiectul filmului. Protagonistul – Eddie Mannix – trebuie să rezolve problemele cu care se confruntă studioul, îndeosebi cele de imagine ale starurilor de cinema. Cele mai recente lucruri cu care se ocupă sunt: imaginea lui DeeAnna Moran (Scarlett Johansson), care este necăsătorită și urmează să aibă un copil, și situația lui Hobie Doyle (Alden Ehrenreich), o stea a filmelor western, dar care este distribuit într-o dramă și nu poate interpreta nici măcar cea mai simplă replică.

Ralph Fiennes

De departe cea mai gravă problemă a studioului are legătură cu Baird Whitlock (George Clooney), actorul care este răpit de la filmări. Whitlock joacă rolul principal în producția intitulată – “Ave, Cezar!” (de aici vine și numele filmului fraților Coen) și este un bețiv. Dispariția sa nu trezește inițial motive de îngrijorare, lucrurile complicându-se atunci când Mannix primește un bilet de răscumpărare din partea unui grup misterios – “Noi suntem viitorul” – care cere suma de 100,000 de dolari pentru eliberarea celui mai mare star al studioului.

Scarlett Johansson

Nu uita sa citesti

Ramon

Babylon

Related Posts

Filmul pune accentul pe magia reală a studiourilor de filmări vechi și oferă numeroase detalii ale acelei perioade. “Ave, Cezar!” nu aruncă doar o privire asupra producțiilor studioului Capitol, ci ni le și prezintă. Scarlett Johansson înoată îmbrăcată în sirenă, acompaniată de o orchestră cu muzică live, în timp ce Channing Tatum are un număr de dans amuzant alături de un grup de marinari.

Channing Tatum

Răpirea lui Baird Whitlock reprezintă scuza fraților Coen de a explora Hollywood-ul anilor 1950 și de a aminti de producțiile acelei perioade.

“Ave, Cezar!”

În ceea ce privește distribuția, aceasta mi se pare foarte inspirată. Supriza plăcută a fost Alden Ehrenreich (“Blue Jasmine”, “Stoker”), care s-a descurcat de minune în rolul lui Hobie Doyle, o stea a filmelor western, însă care întâmpină mari dificultăți atunci când primește rolul principal într-o dramă. Scena dintre Hobbie și regizorul Laurence Laurentz, interpretat de Ralph Fiennes (un actor pe care îl consider genial), care are loc pe platourile de filmare ale dramei menționate reprezintă unul din cele mai bine realizate momente ale filmului fraților Coen (nu vă spun mai multe, vă veți da seama imediat la ce moment m-am referit atunci când veți vedea filmul).

“Ave, Cezar!” a avut premiera mondială la Los Angeles la data de 1 februarie 2016 și a deschis Festivalul Internațional de Film de la Berlin din 2016, ediția cu numărul 66. Este a doua oară când un film al fraților Coen deschide Festivalul de la Berlin, prima dată fiind în 2011 cu “True Grit”.

“Ave, Cezar!” poate fi văzut în cinematografele din România începând cu data de 19 februarie 2016, fiind distribuit de RO IMAGE.

poster

[review]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata