Cronică Elyisium

                Elysium este unul din filmele bune SF ale anului 2013. Regizor e Neill Blomkamp, care a devenit cunoscut după ce regizat District 9, un film cu un buget de 30 milioane dolari, nominalizat la Oscar în 2009. La acea vreme, regizorul şi scenaristul filmului avea doar 30 de ani.

ship

                În Elysium nu există super eroi, ci doar oameni care îşi văd de propriile interese. Elysium este o lecţie de supravieţuire, plasată într-un viitor bolnav şi înfricoşător. Ca in orice viitor distopic, Pământul, care în trecut era o planet bogată şi înfloritoare, în viitor, este o planetă pe care au rămas doar oamenii bolnavi şi săraci. Aceştia sunt trataţi inuman de cei bogaţi, care trăiesc pe Elysium, o staţie spațială aflată pe orbita Pământului.

survive

                Acţiunea din Elysium este plasată în 2159, în care omenirea este împărţită în 2 clase sociale:

1)      cei foarte bogaţi locuiesc pe o staţie spaţială construit de oameni, numită Elysium

elysium

2)      restul oamenilor trăiesc pe Pământ, planetă care este suprapopulată şi în ruină.

LA

                În Elysium, regizorul sugerează că în viitor, diferenţele dintre clasele sociale vor fi tot mai mari, iar pe Terra oamenii vor parte de îngrijiri medicale limitate, tânjind după un loc de muncă şi fără siguranţa zilei de mâine, riscându-și viața să poată pune ceva de mâncare pe masa familiei, în timp ce bogaţii vor trăi în lux pe Elysium, unde cancerul şi orice altă afecţiune se va vindeca în doar câteva secunde într-un ingenios aparat numit Med-Pod.

medi pod

                Aventura îl are în centrul atenţiei pe Max, un muncitor care trebuie să ajungă pe Elysium, după ce este iradiat mortal. Max are doar cinci zile la dispoziţie pentru a ajunge pe Elysium, habitat beneficiar al unui sistem de sănătate ce poate vindeca orice boală, iar iniţiativa sa îl va expune direct eforturilor guvernatorului Delacourt, gata de orice pentru a se convinge ca numai cine merită are acces pe staţia spaţială.

space station

                Habitatul arată superb, dar această frumeseţe şi linişte vor fi aruncate în aer odată ce Max pune piciorul pe suprafaţa sa curbă. Guvernatorul Delacourt încearcă să-l ucidă, chiar dacă eroul nici măcar n-a plecat de pe Terra, şi-l trimite în misiune pe dezlănţuitul mercenar Kruger. Neill Blomkamp are tot ce-i trebuie în scenariu pentru a arunca pe ecran lupte corp la corp, dar şi confruntări cu nave spaţiale şi schimburi de focuri între oameni şi roboţi.

robo

                Pe Elysium, cancerul şi orice altă afecţiune se vindecă în doar câteva secunde, pe Pământ oamenii au parte de îngrijiri medicale limitate, tânjesc după un loc de muncă şi nu au siguranţa zilei de mâine. La fel se întâmplă și cu fetița lui Frey Santiago. Fetița sa este bolnavă de leucemie în ultimul stadiu. Pe Elysium s-ar vindeca, pe Pământ trebuie să moară.

dead

                Acțiunea se desfășoară în Los Angeles. La 150 ani în viitor, hispanicii sunt văzuți ca un popor sărac care a invadat America de Nord. Max De Costa este  personajul cu destin măreţ în ale cărui mâini stă puterea de a schimba soarta tuturor.

urmarie

                Pe lângă elementele de acţiune şi SF, filmul propune şi momente în care drama este adusă în prim plan, pentru a motiva şi mai mult acţiunile protagonistului: flashback-urile din copilăria lui Max şi ataşamentul lui faţă de o prietenă din copilărie. Situaţiile disperate cer măsuri disperate, iar acţiunea filmului înaintează încet, dar sigur, spre o confruntare decisivă.

negotiation

                Dar cine sunt actorii din rolurile principale?

Nu uita sa citesti
Related Posts

Matt Damon este cel care-l joacă pe Max, un bărbat aflat pe moarte, care acceptă o misiune periculoasă, încercând să ajungă pe Elysium și să gasească un leac pentru boala sa;

max

Jodie Foster este Delacourt, un secretar în guvern, lipsită de scrupule, care face tot posibilul să țină în frâu legile anti-imigrare și să asigure un trai luxos pe Elysium. Mi-a plăcut personajul ei, pentru că am avut ocazia să o văde pe Jodie Foster interpretând un rol negativ;

delacourt

Sharlto Copley este Kruger, un agent dublu care va face orice să-l distrugă pe Max. Ceea ce m-a uimit a fost evoluția personajului, care de la un personaj pozitiv pe Pământ, ajunge un personaj negativ pe Elysium;

kruger

Alice Braga este Frey Santiago, prietena din copilărie a lui Max;

frey santiago

William Fichtner este John Carlyle, patronul fabricii de armament unde lucrează Max. Tot el este cel care a gândit softul pentru Elysium;

john carlyle

Wagner Moura joacă rolul lui Spider, un bărbat din comunitatea underground, implicat în traficul cu oameni;

spider

Faran Tahir este președintele Patel.

patel

                În concluzie, Elysium este un film reușit la toate capitolele li inteligent, cu idei îndrăznețe, care te pun pe gânduri, iar premisa de la care pornește este genială.

fight

                În continuare, vă invit să vizionați trailer-ul filmului:

                Filmul s-a lansat și în România pe DVD și blu-ray. Eu unul mi l-am achiziționat pe blu-ray pentru că sunt înnebunit după sunet și imagine.

BD

Cumpără acum

[review]

[rwp-review id=”0″]

Cmentariile sunt închise