A decedat James Garner

0

James Garner, unul dintre cei mai cunoscuţi actori de la Hollywood, a murit la vârsta de 86 de ani. El a fost găsit în locuinţa sa din Los Angeles. În 2008, artistul a suferit un atac cerebral, iar de atunci a fost văzut rareori în public. Poliţia a anunţat că Garner a murit din cauze naturale.

Născut în statul american Oklahoma, James Garner a debutat în industria cinematografică în anii ’50. În aproape 60 de ani de carieră, el a interpretat rolurile unor antieroi fermecători. Garner a devenit celebru datorită unor filme precum Maverick; Space Cowboys; Move Over, Darling, The Great Escape sau The notebook. A mai jucat  în serialul The Rockford Files şi a fost recompensat cu un premiu Emmy în 1977.

1

James Scott Bumgarner s-a născut pe data de 7 aprilie 1928. Garner era cel mai mic copil, dintre cei 3 ai familiei. S-a născut în Norman, Oklahoma şi a fost fiul lui Mildred şi Weldon Warren Bumgarner, care era de profesie avocat. Mama sa a murit când Garner avea vârsta de 4 ani. După decesul mamei lor, Garner şi fraţii săi au fost trimişi să locuiască împreună cu rudele. Familia s-a reunit în anul 1934, când tatăl lui Garner s-a recăsătorit. Garner a crescut urând-o pe mama sa vitregă, Wilma, deoarece aceasta îi bătea. La vârsta de 14 ani, Garner s-a săturat de Wilma şi s-au luat la bătaie, în urma acestui conflict, Wilma divorțând de Weldon. La scurt timp după divorţ, tatăl acestuia a plecat în Los Angeles, în timp ce Garner şi fraţii săi au rămas în Norman. După ce a avut câteva slujbe care nu-i plăceau, Garner s-a înrolat în Marină. Era unul dintre cei mai buni, dar a renunţat deoarece avea rău de mare. După ce a plecat din Marină, s-a dus în Los Angeles la tatăl său şi s-a înscris la Liceul Hollywood, unde a fost votat drept cel mai popular băiat din şcoală. Un profesor de sport l-a recomandat pentru un post de model de costume de baie. Deşi era un job bine plătit, 25 de dolari pe oră, Garner a declarat că nu îi plăcea şi de aceea s-a întors în Norman, unde s-a înscris la liceul din acest oraş. Mai târziu, s-a înrolat în armata Statelor Unite, în divizia 24 infanterie, de unde a fost trimis în Coreea, timp de 14 luni. În timpul războiului a fost lovit de 2 ori; o dată în faţă şi în mână şi o dată în fese. Din cauza acestor răni suferite de-a lungul războiului, a avut probleme cu genunchii în anii ’70, când, în timpul filmărilor pentru The Rockford Files, a suferit 7 operaţii.

2

Pe data de 9 mai 2008, James Garner a suferit un atac cerebral minor. De atunci a fost rareori văzut în public.

James Garner a primit şi o nominalizare la Oscar pentru comedia Murphy’s Romance. De asemenea, actorul a primit trei Globuri de Aur şi două Primetime Emmy. În 2004 a fost recompensat cu cea mai înaltă distincţie a Sindicatului Actorilor Americani.

James Garner a fost căsătorit timp de 57 de ani cu Lois Clark, cu care a avut o fiică.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata