Top gun, welcome to the DANGER ZONE

                Pe 3 martie 1969, Marina Statelor Unite a creat o şcoală de elită, care să predea meşteşugul uitat al luptei aeriene, asigurându-se că piloţii promovaţi erau cei mai buni piloţi de vânătoare din lume. Şi au reuşit. Marina îi spune Academia Armelor de Aviaţie. Piloţii o numesc: TOP GUN. Top Gun este un film american din anul 1986, regizat de Tony Scott. Tom Cruise joacă în rolul principal un pilot de avion de vânătoare (F-14) al marinei militare americane.

1

                Maverick (Rebelul) este un pilot de avion foarte bun. În cadrul unei misiuni deasupra Golfului Persic, acesta îşi salvează colegul şi astfel Maverick este promovat şi transferat la şcoala navală de zbor Top Gun. Aici el trebuie să se integreze şi să facă faţă. Încă este urmărit de modul în care a murit tatăl său. Charlie este instructorul de care se va simţi atras şi care îl va face să lupte pentru a deveni unul dintre cei mai buni piloţi. Alţi piloţi prezenţi la şcoală sunt: Iceman, Wolfman, Goose. Iceman este unul dintre cei mai buni piloţi, după primele zboruri. Goose este căsătorit şi are un copil. La acest lucru tânjeşte şi Maverick, căruia îi joacă ochii de fericire la vederea profesoarei Charlie, pe care o agăţase la un bar, în primele zile, neştiind cine este….

2

                Personajul macho, dar sensibil, al lui Cruise a cucerit inimile publicului feminin, prin serenada „You’ve Lost That Lovin’ Feeling” pe care i-o cântă într-un bar uluitei McGillis. Dar scenele de zbor sunt cele care fac de fapt valoarea filmului. Regizorul Tony Scott, priceput cel mai bine la a face filme de acțiune care să te țină în transă, căci sunt pline de energie (Days of thunder din 1990, care îl are în rol principal pe Tom Cruise, dar care din păcate nu a fost editat în România) alocă timpul necesar poveștii de dragoste previzibile și conflictelor personale și umple filmul cu scene realiste de bătălii aeriene și performanțe aviatice năucitoare. Unul din cele mai bune exemple este că Top gun are o coloană sonoră de muzică rock de cea mai bună calitate:

Kenny Logins – Danger zone

Berlin – Take my breath away, melodie pentru care Top Gun a primit premiul Oscar

Harold Faltermyer & Steve Stevens – Top Gun Anthem

                Doar atât? Cu siguranță nu!!! Top gun are o pleiadă de actori tineri: Tom Cruise, Meg Ryan, Val Kilmer și Anthony Edwards, care au ajuns cu toții staruri apreciate. În continuare voi prezenta personajele interpretate de acești actori:

Tom Cruise este Mitchell Max Peter, nume de cod Maverick (Rebelul);

maverick

Kelly McGillis este Charlotte „Charlie” Blackwood, doctor în astrofizică;

McGllinis

Anthony Edwards este locotenetul Nick Bradshaw, nume de cod Goose (Gâscă);

Anthony Edwards

Meg Ryan este Carol Bradshaw;

meg ryan

Val Kilmer este locotenetul Tom Kazansky, nume de cod Iceman;

Nu uita sa citesti

iceman

Tom Skerritt este comandantul Mike Metcalf, nume de cod Viper. El a zburat alături de tatăl lui Pete, când acesta a decedat;

Tom Skerritt

Michael Ironside este Rick Heatherly, nume de cod Jester;

jester

Tim Robbins este locotenentul Sam Wells, nume de cod Merlin;

merlin

                Top Gun a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună muzică originală și a mai primit 3 nominalizari la Oscar pentru: cel mai bun sunet, cel bun montaj și cel mai bun mixaj sonor.

3

                Top Gun a fost extrem de apreciat de fani, astfel că, în scurt timp, de fiecare dată când se vorbea despre el, cuvintele erau aceleaşi: „cel mai iubit film al anilor ’80”. Mereu m-am întrebat de ce, iar răspunsul cred că se ascunde undeva printre coloana sonoră extraordinară, pe sub jacheta de piele a lui Tom şi prin zgomotele fine ale motocicletei sale,capabilă să se ia la întrecere cu un avion de tip MIG.

4

                Top Gun este filmul care care a făcut aviaţia americană să fie cool din nou şi l-a transformat pe Tom Cruise într-una din cele mai cunoscute feţe de pe planetă. Actorul a refuzat prima dată rolul, însă spre fericirea tuturor, s-a răzgândit. Ce l-a determinat? „Tom a fost prima noastră alegere. Nu îmi aduc aminte să fi contactat un alt actor, însă l-am curtat multă vreme” a povestit Jerry Bruckheimer. Poducătorii au avut şansa să-i propună rolul actorului pe atunci în vârstă de 24 de ani. Acesta însă nici nu a vrut să audă. Ce a facut Bruckheimer? A convins forţele navale americane să-i dea permisiunea lui Tom Cruise să participe într-o cursă alături de Blue Angels – o echipă de piloţi de elită. „L-am trimis pe Tom Cruise în El Centro (o bază navală aeriană din California) unde a avut parte de cursa vieţii sale” a povestit Bruckheimer. „După ce a aterizat, Tom a intrat într-o cabină telefonică şi mi-a spus că acceptă rolul. ”

5

                În continuare, vă invit să urmăriţi trailer-ul Top Gun:

                Pe blu-ray, sunetul iniţial este Dolby TrueHD 5.1. Trebuie să-l schimbaţi în DTS-HD 6.1. Şi mai e ceva fenomenal. Documentarele bonus sunt traduse în limba română. Top gun s-a lansat în România pe DVD şi blu-ray. Momentan, am văzut că fimul nu mai e disponibil pe stoc pe site-urile online. Poate se reeditează când apare Top Gun 2.

top gun

[review]

[rwp-review id=”0″]

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Cmentariile sunt închise