Azi mi-a venit animația How to train your dragon 2. Dar înainte să scriu recenzia continuării, m-am gândit să scriu cronica la prima parte. Din păcate, acestă primă parte nu a fost lansată 3D în România, așa că l-am achiziționat 3D cu subtitrare în engleză. În primul rând, trebuie să știți că este o animație realizată de cei la DreamWorks Animation, competiția celor de la Disney. Povestea animației este una pentru toate vârstele. Veți fi încântați de luptele care au loc între vikingii puternici și dragonii neîmblânziți.
Acțiunea se petrece pe insula Berk, care se situează foarte aproape de Polul Nord, așa că este foarte frig. Acesta este satul în care trăiește Hiccup Horrendous Haddock al III-lea (voce Jay Baruchel). Acest sat rezistă de 7 generații, dar fiecare clădire este nouă. Locuitorii au mai multe îndeletniciri: pescuiesc, vânează și îndeletnicirea principală este să se apere de DRAGONI. Majoritatea locuitorilor au plecat spre alte meleaguri mai liniștite, dar cei care au rămas sunt vikingii care au probleme cu încăpățânarea.
Șeful tribului este Stoick cel Mare (voce Gerard Butler), tatăl lui Hiccup. Legenda spune, că atunci când era copil, Stoick a rupt capul unui dragon de pe umeri. El este mare, puternic și foarte dezamăgit de fiul său, care încearcă non-stop să dovedească că poate fi și el un ucigaș de dragoni.
Când Hiccup se înscrie la cursurile de dresaj al dragonilor, la care participă și alți tineri vikingi: Astrid Hofferson (voce America Ferrera), Snotlout Jorgenson (voce Jonah Hill), Fishlegs Ingerman (voce Christopher Mintz-Plasse), gemenii Ruffnut (voce Kristen Wiig) și Tuffnut Thorson (voce T.J. Miller), băiatul vede o șansă de a dovedi ca e un bun luptător. Spaima tutror este dragonul Night Fury, un reprezentant al speciei cu aspect de panteră despre care nu se știe mai nimic. Oricine a încercat să-l înfrunte nu a scăpat cu viață. Hiccup îl capturează accidental. Neavând sânge de ucigaș, Hiccup îl eliberează pe Toothless (numele lui Night Fury). Astfel, ia naștere o prieteneie neașteptată între cei doi și aventurile pe care le trăiesc împreună vor schimba pentru totdeauna destinul insulei Berk…
Producătorul Bonnie Arnold spunea: „În cartea originală a Cressidei Cowell, dragonii vorbeau. Își aveau limba lor, dar noi am ales să avem dragoni care să semene mai mult cu animalele, să comunice non-verbal. Cred că unul dintre motivele pentru care am făcut această alegere este că i-am vrut pe dragoni mai duri, mai greu de cucerit, dându-le lui Hiccup și vikingilor un obstacol mai dificil de depășit.”
How to train your dragon (Cum să-ți dresezi dragonul) a fost nominalizat la Globul de aur pentru cea mai bună animație și 2 nominalizări la premiile Oscar pentru: cel mai bun film de animație și cea mai bună coloană sonoră.
Dar ce specii de dragoni întâlnim de-a lungul acestei animaţii?!
Night Fury este specia cea mai rară și mai inteligentă. Această rasă se distinge prin culoarea întunecată și ochii galbeni sfredelitori, dimensiunea mică, pieptul greu și gâtul scurt. Poate zbura repede, mai sus și mai mult decât orice alt dragon. Este capabil să-și ia zborul vertical, ca un elicopter. Night Fury folosește o explozie de energie asemănătoare fulgerelor. Până în prezent, un astfel de dragon nu a fost văzut sau doborât. Atacă după apusul soarelui și de la mare altitudine.
Deadly Nadder este un as al zborului, seamănă cu un papagal, cu culorile sale vii și strălucitoare. Are un atuu: este foarte șiret și isteț. Punctul său slab: are o rază de vedere destul de îngustă și un punct orb în câmpul vizual ce poate fi exploatat în timpul unui atac. Atacă cu flăcări de magneziu care se împrăștie ca un foc de artificii. Este un zburător agresiv și atacă pe două căi: poate să arunce flăcări de magneziu pur la sute de metri distanță și poate să biciuiască mortal cu coada asemănătoare unui gârbaci cu țepi de metal la vârf. Acești țepi pot trece prin copaci, ziduri sau vikingi.
Gronckle au un cap gigantic, trunchi grăsuț și coadă rotundă. Sunt leneși și își petrec majoritatea timpului dormind, fiind cunoscute cazuri în care au adormit în timpul zborului și nu s-au trezit decât atunci când s-au prăbușit. Gronckle au aripi mici, de aceea au un zbor lent, însă o coordonare foarte bună, putând zbura înapoi și lateral. Acești dragoni atacă în aer, înghit roci, pe care le topesc în stomac și le scuipă sub formă de bile de lavă topită.
Monstruous Nightmare este un dragon foarte mare cu gâtul și coada lungi asemenea unui șarpe, este acoperit cu solzi de culoare roșie și are țepi lungi și ascuțiți. Deoarece are capul și gura uriașe, poate înghiți vikingi întregi. Acest dragon poate ataca în orice moment din zi sau din noapte, din aer sau pe sol. Este extrem de agresiv, iar atacul său este asemenea unui râu de foc.
Hideous Zippleback este unul dintre cei mai mari dragoni occidentali. Are două capete separate, cu gânduri și personalități diferite. Cei mai mulți pot zbura, dar aripile lor sunt mici și de aceea își petrec majoritatea timpului pe sol. Sunt solitari, preferând să vâneze singuri după apusul soarelui. Atacul lor este foarte neobișnuit: unul din capete împrăștie gaze pe care celălalt le aprinde generând o explozie.
Terrible terror este cel mai mic dintre dragoni, asemănător unei șopârle cu aripi mici. Poate fi găsit în hambarele sau sub podelele caselor vikingilor. Deși un singur astfel de dragon nu reprezintă o amenințare, în grupuri mari aceștia pot provoca daune grave.
Red Death este cel mai mare dintre dragoni şi şeful acestora. Acesta îi obligă pe ceilalţi dragoni să fure hrană și să-l hrănească, amenințându-i cu moartea. Red Death este mare, cu solzi de culoare gri-albastru. Are mai mulți ochi, țepi roșii pe cap și o coadă foarte mare.
Imaginile sunt uimitoare în 3D. Ai impresia că faci parte din acțiune. Foarte mult face și coloana sonoră, care este GENIALĂ. How to train your dragon este una din cele mai spectaculoase animații ale anului 2010. Cu siguranță este un MUST SEE.
În continuare vă invit să urmăriți trailer-ul acestei animații:
How to train your dragon s-a lansat în România doar pe DVD și blu-ray:
[review]
[rwp-review id=”0″]
Cmentariile sunt închise