Terminatorul 3, supremația roboților

                Terminatorul 3: Supremația roboților, titlu original The Terminator 3: Rise of the Machines, este un film științifico-fantastic din 2003 regizat de Jonathan Mostow, după un scenariu de John D. Brancato și Michael Ferris. James Cameorn a vorbit în anii ’90 despre crearea unui Terminator 3, însă, după succesul fără precedent al lungmetrajului Titanic, s-a decis să nu mai facă încă un Terminator. El a pierdut partea sa din drepturile pentru Terminator în urma divorţului său de Linda Hamilton. Schwarzenegger a refuzat iniţial să realizeze T3 fără Cameron, însă acesta l-a încurajat să o facă, considerând că personajul aparţinea actorului la fel de mult cum actorul aparţinea personajului. Hamilton a decis să nu apară în această continuare, aşa că scenariul prevedea că Sarah Connor murise în 1997 de leucemie. James Cameron, care a creat franciza Terminator, dar care nu a fost implicat în producerea lui T3, a declarat pentru BBC că filmul e „într-un singur cuvânt: grozav”.

1

                Mie unul, mi s-a părut cel mai slab din trilogie. De această dată are loc o bătălie între sexe: Terminator vs Terminatoare. Singurul meu regret? Nu am cumpărat filmul din ziar. A fost lansat în România pe DVD. Dar până m-am trezit eu, nu l-am mai găsit. În acel moment nu era lansat Terminatorul și m-am gândit că nu-mi cumpăr doar T3 pentru că e cel mai slab din serie. Dar… S-au lansat T1 și T4, așa că am cumpărat filmul pe blu-ray din Germania, dar cu subtitrare în engleză. Ghinion. La noi se lansează filmele total anapoda. În cronica T2 am dat și câteva exemple. Dar ajunge cu introducerea, să vorbim despre film!

2

                Viitorul nu a fost încă scris. Destinul este așa cum ni-l facem. După cum știți, roboții din viitor, terminatorii, au încercat să-l ucidă pe John Connor înainte să se nască și au mai încercat încă o dată când acesta avea 13 ani. Toată viața, mama sa l-a avertizat că va veni furtuna. Ziua Judecății. Începutul unui război între oameni și mașini. 3 miliarde de vieți aveau să se stingă într-o clipă, iar John avea să conducă spre victorie rămășițele rezistenței umane. Dar Ziua Judecății nu a mai avut loc. Nu au căzut bombe, iar computerele nu au preluat controlul. Ziua Judecății a fost oprită. Dar John nu se simte în siguranță. Așa că se ascunde mereu, fără telefon, fără adresă. Singurul lucru de care nu poate scăpa sunt coșmarurile.

3

                Ţinându-se de cuvânt, Schwarzenegger s-a întors ca Terminator, un robot robust care încă o dată călătoreşte din viitorul nu prea îndepărtat pentru a-l proteja pe John Connor, un tânăr vagabond care cândva îi va conduce pe luptătorii pentru libertate la victoria împotriva maşinilor ce au ajuns să stăpânească lumea. Personajul lui Arnold, care a fost reconceput pentru a fi prietenos, trebuie de asemenea să joace rolul de gardă de corp a unei curajoase doctoriţe veterinare, Kate Brewster, care, fără ştiinţa ei, va juca un rol central în viitoarea revoluţie.

4

                Singurul lucru care îi stă în cale este frumoasa, dar mortala T-X, un terminator superior cu abilităţi de schimbare a formei, cea mai sofisticată maşină de ucis produsă până atunci. T-X a fost trimisă înapoi în timp pentru a-i repera şi ucide pe Connor şi Brewster, precum şi pe cei care li se vor alătura în lupta de rezistenţă, pentru a câştiga astfel bătălia chiar dinaintea începerii ei.

5

                Pentru a complica scenariul, Arnold şi însoţitorii trebuie să lupte şi împotriva timpului, pentru a preveni instalarea unui periculos program numit „Skynet” în principala reţea naţională de servere. Dacă va fi activat, acest soft va acţiona ca un super-virus, infectând toate calculatoarele din lume, inclusiv pe cele ale Pentagonului, insuflându-le conştiinţa de sine şi îndemnându-le să se revolte împotriva stăpânilor lor umani, ceea ce ar conduce mai apoi la un holocaust nuclear, ce ar distruge cea mai mare parte a omenirii şi le-ar lăsa pe maşini în postura de conducători. Cel care se ocupă de Skynet este Robert Brewster, un important ofiţer din cadrul Air Force, preocupat de inerentele riscuri ale programului, care, prin coincidenţă, este chiar tatăl lui Kate.

6

                Acţiunea este cam greu de înţeles de către cei care nu cunosc celelalte două părţi ale trilogiei. Dar cine sunt actorii care dau viață personajelor?

Arnold Schwarzenegger este Terminatorul;

arnold

Kristanna Loken este T-X;

lokeren

Nick Stahl este John Connor;

stahl

Claire Danes este Kate Brewster;

danes

David Andrews este generalul Robert Brewster, șeful programului CRS (Cyber Research System), divizia independentă de arme. Skynet? Skynet e unul din sistemele digitale de apărare dezvoltate de Brewster;

brewster

Earl Boen este doctorul Peter Silberman, psihologul departamentului de poliție.

silberman

                Terminatorul 3 nu a avut succesul filmelor precedente. Profitul de 150 de milioane de dolari din Statele Unite nu a acoperit bugetul de producţie. În schimb, a obţinut rezultate bune peste Ocean. Criticii au avut o părere cât de cât bună. Când Schwarzenegger a apărut la Tonight Show pentru a-şi promova filmul, a anunţat că va candida pentru postul de guvernator al Californiei, iar campania sa a ajuns până la urmă să umbrească lansarea filmului.

7

                În continuare, vă invit să urmăriți trailer-ul celei de-a 3-a părți din franciza Terminatorul:

*Atenție SPOILER*

                Dar ce s-a întâmplat cu Ziua Judecății? A fost doar amânată. Skynet a căpătat o conștiință proprie, se răspândise deja în milioane de servere de pe toată planeta. Computere obișnuite din birouri, cămine… De oriunde. Era un program. În ciberspațiu. Nu exista un computer central. Nu putea fi oprit. Atacul a început la ora 18:18, exact cum a spus Terminatorul. Ziua Judecății, ziua în care omenirea  a fost aproape distrusă de armele pe care le construise pentru a se apăra. Destinul lor nu era să împiedice Ziua Judecății, ci să supraviețuiască. Bătălia de-abia a început.

8

 

[review]

[rwp-review id=”0″]

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.

Cmentariile sunt închise