Fast & Furious 8 – o rețetă îmbunătățită?

Fast 8 împlinește așteptările.

Am avut plăcerea să urmăresc ieri la IMAX cel mai recent episod al seriei Fast & Furious, ajunsă la a 8-a parte în 16 ani. Și asta fără să obosească deloc, de fapt Vin Diesel și gașca încep o nouă trilogie odată cu această parte. Noua peliculă de acțiune de la Universal distribuită de RoImage2000 are premiera pe 21 aprilie, dar nerăbdătorii o pot viziona de azi în avanpremieră.

În multe țări a apărut weekend-ul trecut și deja a bătut un record de încasări. În primul său weekend, a acumulat 532.5 milioane de $ la nivel global din vânzarea biletelor, luând astfel locul ocupat de Star Wars The Force Awakens în 2015 pentru recordul celor mai mari încasări la premieră. Așa că din punct de vedere financiar deja stă bine și nu e cazul să ne mirăm că seria continuă. Unde există cerere, există și ofertă.

vin diesel fast 8 starfilme

Dacă ai ratat câteva părți din serie (sau ai uitat ce se întâmplă în ele) nu e cazul să te agiți. Povestea nu este dificilde urmărit în Fast 8, vrându-se a fi un început de trilogie nouă.

Probabil văzând trailere-ele te-ai întrebat: De ce își trădează Dominic Toretto (Vin Diesel) familia? Cum reușește Cipher (Charlize Theron) să îl corupă? Ei bine, fără să stric surprizele filmului, te pot liniști că Dom are un motiv întemeiat și nu este vorba de spălarea creierului sau altceva mai SF. Fix când totul părea să se așeze către o viață normală pentru personajele seriei, o femeie misterioasă îl atrage pe Dom în lumea terorismului exact când încerca să se bucure de luna de miere în Cuba alături de Letty. Întreaga gașcă se află din nou în ilegalitate după eșecul unei misiuni sabotate, și ce e mai rău este că Dom este împotriva lor și ei habar n-au de ce. Astfel că se vor confrunta cu cele mai grele încercări de până acum.

Filmele Fast & Furious sunt despre familie. Noul episod s-a promovat ca și cum ar aduce o schimbare radicală rețetei cu această trădare și cu ideea de familie dezbinată. Însă în afară de acest element nou de „Dom cel malefic” și câteva noi mișcări spectaculoase de dans cu pumni și motoare, nu vedem nimic cu adevărat nou. Însă asta pare să fie mai bine pentru serie, decât vreo nouă schimbare majoră. Pentru mulți, ajunge că scenariul a evoluat de la simple curse de stradă la prevenirea unui al treilea război mondial.

fast 8 cuba starfilmeDeși Fast & Furious nu prea mai este despre întreceri de câteva capitole încoace, producătorii introduc măcar o cursă în fiecare episod, mai mult de parcă se simt obligați, să nu uite nimeni de rădăcinile seriei. Începutul lui F8 mi s-a părut prea asemănător ca atmosferă cu multe filme de gen, nu numai cu primele filme, însă fanii vechilor episoade s-ar putea să fie mai mult decât încântați de cursă. Călduroasă și colorata Cubă te introduce într-o atmosferă de vacanță și totul pare prea frumos ca să fie adevărat. Antagonistul cu care se întrece Dom este absolut generic și neconvingător, un fel de personaj din jocurile Need For Speed care trebuie învins.

Lucrurile devin mai interesante și amuzante când perspectiva se mută pe Hobbs (Dwayne „The Rock” Johnson), după ce Cipher și-a făcut deja intrarea în scenă. Acțiunea adevărată începe odată cu misiunea lui Hobbs, pentru care adună toată echipa lui Dom. Din acest punct, nu pot discuta amănunte fără să stric plăcerea de a vedea filmul, așa că povestea rămâne s-o descoperi tu dacă alegi să vezi filmul. Voi discuta în schimb anumite elemente ce sunt cunoscute în mică sau mare măsură din trailer-uri.

Ce mi-a plăcut (și ce nu!)

Am menționat despre câteva mișcări demne de urmărit cuprinse în larga coregrafie a luptelor furioase și a bolizilor rapizi.

Porțiunea în care Hobbs și Deckard (Jason Statham) se află în același penitenciar este savuros de comică și plină de bătăi. Una din părțile mele preferate din Fast 8. Antipatia dintre cei doi este jucată într-un mod plăcut de cei doi actori de acțiune, replicile fiind unele chiar inspirate. Umorul este zemos, fără să dea în ridicol, atât în coregrafia luptelor dintre pușcăriași și paznici, dar și în schimbul de insulte dintre Hobbs și Deckard.

Nu uita sa citesti

Cum ajunge Deckard să lucreze cu echipa este, din nou, dintr-un motiv destul de întemeiat pentru personajul lui Statham. Ce m-a deranjat este faptul că în film cei doi se mai ciondănesc și ți se promite un duel la final care nu mai are loc fără nici o explicație narativă. Dintr-un anumit punct de vedere, ar exista o explicație: s-ar părea că producătorii au eliminat câteva scene bune cu cei doi, considerând că le pot folosi în alt scop cu altă ocazie, fapt care l-a deranjat pe Vin Diesel. Pentru construcția narativă însă, această tăietură este un minus vizibil.

Sunt încă două capitole care mi-au plăcut mult și pentru care consider că filmul merită văzut dacă te atrage genul. Unul din ele îl implică iar pe Statham, dar s-ar considera spoiler, însă pot spune că este o scenă de acțiune solo tipică actorului executată cu măiestrie, dar cu un ingredient bonus care a stârnit hohote de râs în sală.

Un alt capitol care mi s-a părut interesant și distractiv, neașteptat chiar, s-a petrecut la New York și implică un atac cibernetic de proporții al răufăcătoarei, cu scopul de a obține o servietă importantă de la un politician rus. Cred că în secvențele acestea vedem în acțiune cel mai mare număr de mașini la un loc din serie, fără ca acestea să fie cine știe ce bijuterii exotice. Varianta cea rea a lui Dom își arată colții cel mai vizibil aici, iar manevrele la care apelează Cipher sunt terifiante pentru civili.

Atâtea mașini pe stradă vezi numai la New York desigur. Abia acum mă întreb: arhicunoscutul și plictisitorul New York o fi folosit în atâtea filme pentru că este și cea mai ieftină locație americană de filmare sau ce?

Cel mai atractiv peisaj pare să fie, încă din trailer-e, înzăpezita zonă rusească prin care gașca se plimbă cu anvelope și șenile de iarnă. Evident, cea mai spectaculoasă acțiune este lăsată pentru ultimul act al filmului. Și partea asta a fost destul de încântătoare vizual, dar presimt că mai memorabile vor fi pentru mine celelalte trei porțiuni descrise. O dată deoarece grafica îmbunătățită de calculator devine mai vizibilă aici, iar pe de altă parte parcă am mai văzut undeva mașini pe gheață fugind de submarine.

fast & furious 8 ice

Singura lamentare pe care o mai am la adresa filmului este personajul premiatei Charlize Theron. Interpretarea actriței este destul de reușită însă scenariștii nu i-au creat o motivație destul de convingătoare în spate. De fapt, aceasta pare să lipsească. Explicațiile lui Cipher sunt vagi și nu am înțeles ce urmărește de fapt, nici ceea ce vrea să facă până la urmă, nici ce anume o motivează. Răufăcătorii par să nu aibă nevoie de nicio justificare în afara aceleia de a fi o țintă pentru „cei buni”.

Una peste alta, filmul este departe de a fi perfect sau profund, însă este excelent de privit ronțăind ceva. Acțiunea, pe tot parcursul, oferă satisfacție publicului, iar umorul e la el acasă. Bine, pe mine nu au reușit să mă amuze destul scenele lui Roman (Tyrese Gibson). Atenția mi-a fost furată de interesantul duo Johnson-Statham.

Așezarea lui F. Gary Gray la volanul și pedalele regizorale lui Furios și Iute 8 a fost o decizie inspirată a studiourilor fiindcă, chiar dacă doar pe alocuri, rețeta a fost îmbunătățită.

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.

Postează un comentariu

Fii primul care comentează!

avatar
wpDiscuz